top of page

Ako sa zbaliť a pripraviť na sťahovanie


Či už sa sťahujete svojpomocne alebo využijete služby sťahovacej firmy, v každom prípade potrebujete svoje veci dobre zabaliť a pripraviť ich tak na sťahovanie. Existuje niekoľko všeobecných pravidiel, ktoré vám pomôžu sa zbaliť tak, aby bol prevoz vecí bezpečný a efektívny. Pri svojpomocnom sťahovaní si za sťahované veci ručíte sami, o to väčší pozor si dajte pri ich balení a príprave. Keďže sa sťahovaniu venujeme už roky, rozhodli sme sa poskytnúť vám dobré rady, ktoré vám prípravu na sťahovanie uľahčia.

Pozrime sa, čo sa hodí vedieť pred a pri sťahovaní:

· Zožeňte si kvalitné krabice. Obaly, krabice a prepravky si môžete zakúpiť v špecializovaných e-shopoch, zohnať niekde na tržnici, v obchode alebo si ich môžete požičať od sťahovacej firmy. Krabice sa rozdeľuju na viacero kategoríí podľa zaťaženia (koľko krabica unesie na Kg. )Prosíme nepreťažovať krabice !!!! Su jednostenné, dvojstenné, trojstenné krabice. Odporučame použivať dvojstenné a viac.. )

· Zbaľte sa včas. Ideálne je začať s balením vecí s predstihom, minimálne niekoľko dní vopred, aby ste v deň D boli pripravení na odvoz vecí. Každý kus musí mať štitok s adresov kam zasielka ide. Taktiež Meno Priezvisko a Telefónné číslo na príjemcu. Ak udate aj adresu odosielateľa nič tým nepokazíte. Takéto štítky si viete pripraviť v programe word, alebo v inej písomnej aplikácií. Vytlačte si ich vložte ich do eurobalu aby nenamokol v prípade dažďa, a nalepte ho na každý kus zásielky.

· Každú krabicu musí odniesť jeden človek. Krabice v žiadnom prípade nepreťažujte. Dôležité je, aby krabicu či vrece dokázal odniesť jeden človek a aby sa náhodou nepretrhlo preťažené dno. Spodnú časť krabice pre istotu radšej prelepte lepiacou páskou. Maximálna odporúčaná váha krabice 20Kg -25Kg.

· Vyprázdnite skrine, šuflíky a pod. Úložné priestory musia byť pri sťahovaní úplne prázdne. Určite teda odporúčame vyprázdniť skrine, postele, šuflíky a všetky ďalšie úložné priestory.

· Rozmontujte nábytok. Čo sa dá jednoducho rozmontovať, to rozmontujte. Rozobraté kusy sa sťahujú lepšie a zabránite tým ich prípadnému poškodeniu počas sťahovania. Pri balení nábytku použite krabice aspoň v jednej vrstve plus oblate každý kus bublinkovou foliov minimalne na tri vrstvy. Ak nožký ostalí nezabalené alebo iná časť nábytku poprosíme Vás dobaliť to. ochranné rohy sú veľmi dobra pomôcka pri preprave nábytku.

· Dvere skríň zaviažte. Je dobré všetky šuflíky a dvere od skríň, ktoré sa nedajú odmontovať, priviazať alebo iným spôsobom zafixovať (napríklad páskou), aby sa počas sťahovania neotvárali.

· Použite obalové materiály. Veľmi často sa hodí bublinková fólia, streč fólia, lepenka, ochranné rohy a podobne.

Keď už máte všetko pripravené, stačí prísť so sťahovacím autom čo najbližšie k domu (vytvorte parkovacie miesto pre dodávku čim bližšie k vchodovím dverám cca 6 M. ) Na vytvoranie miesta môžete použiť smetne koše alebo prepravky / kužele. A môžte začať všetko postupne a logicky nakladať do auta a to už necháte úplne na nás. Dbáme samozrejme aj na to, aby sa nábytok aj krabice poukladali tak, aby sa počas cesty neprevrátili a neponičili. Všetko, čo prevážame a sťahujeme, máme samozrejme poistené. Poistné podmienky najdete v prepravných podmienkach. Vykladanie a nasťahovanie sa do nového domu je už ďalšia kapitola. Pokiaľ ste si doma všetko dôkladne pripravili, pôjde to ako po masle.

Veľa šťastia pri sťahovaní!

bottom of page